Út a final fourig – férfi ifjúsági szezonértékelő

0
349

Legidősebb férfi utánpótlás korosztályunk Korsós Ádám vezérletével a 2022/2023-as szezonban minden előzetes várakozást felülmúlt. A Révvel történt nyári fúziót követően bő keretünk az ifjúsági I. osztályban és az NB II-ben mérettetett meg. Előbbiben az ország legjobbjai közé verekedte magát. Vezetőedzőnk összegzése!

„Július 18-án kezdtük a felkészülést a 2022/2023-as szezonra. Nagyon bizakodó voltam, hiszen a vártnál eredményesebb tavaszt produkáltunk, keretünk magja egy évvel rutinosabb és összeszokottabb lett. Ráadásul csapatunk játékosállománya mélyült a Révvel történő fúzió következtében. Számomra az egyik legnagyobb kihívást a bő keret forgatása jelentette, hogy közel azonos terhelést kapjon mindenki és játéklehetőséggel se legyen senkinek problémája. Mindent egybevéve úgy gondolom, hogy egy sikeres felkészülést zártunk, egy-két dolgot leszámítva nagyjából eljutottunk oda a kezdésre, ahová szerettem volna. Előzetesen a vágyam a nyugati tabella felső régiójának meghódítása volt a tavalyi kilencedik helyezés után.  

A bajnoki rajt döntően meghatározta a szezonunkat. Az első három derbin hasonló volt a forgatókönyv, kiélezett mérkőzéseken a végjátékban sikerült szűk két gólos győzelmeket aratnunk. Ez kellő önbizalmat adott a későbbiekre és megmutatta a csapat összetartó erejét. Az első tíz forduló után veretlenek voltunk, mindössze egy pontot veszítettünk a balatonfürediek otthonában. Ekkor már álmodoztunk, beszélgettünk a négyes döntőről, a srácok kezdték elhinni, hogy lehet keresnivalónk. Igaz, két vereséggel zártuk az őszt, de tisztán látszódott, hogy lehet tavasszal keresnivalónk a final fourért zajló küzdelemben.

Januártól már magasabbra helyeztük a lécet, de a fiúk válláról azért igyekeztem levenni minél több terhet. Többször hangsúlyoztam, hogy az első néhány forduló megint nagyon kemény lesz. Így is lett, az első fordulóban Tatabányán még ledolgoztuk a félidei ötgólos hátrányunkat, majd következett két döntetlen a Csurgó és a Komló csapata ellen. A Budakalász ellen már reménykedtem, hogy sikerül esetleg jó játékkal egy magabiztos győzelmet kiharcolni, ehhez képest ismét a sírból hoztuk vissza a meccset. Ezek a találkozók is bizonyították, hogy mentálisan sokat léptünk előre az előző évhez képest.

Az ezt követő szakaszban egyetlenegy vereséget szenvedtünk a veszprémi akadémisták otthonában, de mivel riválisunk a Veszprémi KKFT. is veszített pontokat, így az utolsó előtti mérkőzés döntő jelentőségűvé vált. A tét nem kevesebb volt, mint a második hely megszerzése, azaz a legjobb 4 csapatba kerülés az ifjúsági élvonalban. Igazi derbi várt a játékosaimra, ahol mindenki szeretett volna visszavágni az idegenben elszenvedett vereségért. Kérdéses volt számomra, hogyan viselik majd játékosaim a nyomást, hiszen talán még egyikőjük sem került ennyire éles helyzetbe. Nagyon sokan kilátogattak a mérkőzésre, játékosaim a lelátóról extra támogatást kaptak. Az szezon egyik legjobb játékát mutattuk, megérdemelten győztünk, amivel az utolsó mérkőzésünk eredményétől függetlenül bejutottunk a Final 4-ba.

Nekünk ez már önmagában felért egy győzelemmel, de természetesen úgy futottunk neki a finálénak, hogy ha lehet, akkor már nyerjük is meg. Habár a favoritok nem mi voltunk a PLER csapata ellen az elődöntőben, igyekeztünk mindent megtenni a döntőbe jutás érdekében. Sajnos a pestszentlőrinciek jobb csapatnak bizonyultak, amihez párosult, hogy mi önmagunkhoz mérten gyenge napot fogtunk ki. A bronzmérkőzést a szegedi akadémia ellen kellett megvívnunk, ahol mindkét fél igyekezett győzelemmel búcsúzni a szezontól. Sajnálatos módon az elődöntőhöz hasonlóan ismét dekoncentráltak voltunk a befejezéseknél, öt üres kaput, három hétméterest is elhibáztunk. Elmondható, hogy rutintalanok voltunk, ám remélem, a későbbiekben profitálunk ebből a két napból.

Csapatom a játék legtöbb elemében sokat lépett előre, amihez természetesen hozzátartozik, hogy a játékosaink is jelentős mértékű fejlődéseken mentek keresztül. Hiszem, hogy a következő bajnoki idényben is felvehetjük a versenyt a legjobbakkal, miután a csapatunk magja egyben marad. Ami ennél is fontosabb, hogy a saját utánpótlásunkból hét játékos is a felnőtt csapatunkkal kezdi meg az előttünk álló nyári felkészülést. Remélem, hogy minél többen meg is ragadnak. Jövőre is indulunk az NB II-es felnőtt bajnokságban, ami átmenet lehet az U20-as és a felnőtt NBI/B-s bajnokság között. Célokat korai lenne meghatározni, majd a nyári felkészülés után fog csak nagyjából körvonalazódni, hogy kire, hol, mekkora szerep hárul.” Korsós Ádám, BFR FU20 vezetőedző