Női junior VB: címvédőként indulunk csatába

0
3307

Június 22-én, szerdán Szlovéniában kezdetét veszi a 23. női junior kézilabda-világbajnokság. Ifj. Kiss Szilárd utazókeretének a budaörsi felnőtt csapatot erősítő Mlinkó Zsófia és a nyáron érkező Vártok Tamara is tagja lett. Bizakodásra ad okot, hogy a 2019-es és 2021-es Európa-bajnokságról aranyéremmel tért haza a 2002-es korosztály, ám a 2020-as U18-as vb-t a járványhelyzet miatt törölte az IHF. Lányaink az egyiptomiakkal, az amerikaiakkal és a lengyelekkel kerültek a H jelű csoportba, ahonnan az első két helyezett jut tovább a középdöntőbe. 

A közvetlen felkészülés is jól sikerült, a siófoki négyes tornán Angola, Románia és Dél-Korea válogatottját is legyőzték a mieink, majd a vb előtti utolsó felkészülési mérkőzésen is magabiztosan nyertek a magyar lányok. 

„Jók ez előjelek, fizikálisan és taktikailag is alaposan felkészültünk a tornára. Az elmúlt napokban már csak gyorsítunk, frissítünk, készen állunk a meccsekre. Bízom benne, hogy az esélyességből előnyt tudunk kovácsolni és pályára tudjuk vinni a legjobbunkat. Meccsről meccsre tervezünk, de képbe kerültünk nagy vonalakban az ellenfelekből. Fokozatosan növekszik majd a terhelés, a középdöntőben könnyen már a végső győzelemre is esélyes csapatokkal szemben találhatjuk magunkat. Extra nyomást nem helyeznék magunkra, de tény, hogy a világjárvány megfosztott minket a 2018-as tornától, így ez az első és egyben utolsó lehetőségünk korosztályos világbajnokságon maradandót alkotni. Azon leszünk, hogy a legjobb tudásunk szerint méltó búcsút vegyünk az utánpótlás évektől!” – Mlinkó Zsófia, Moyra-Budaörs Handball

Ifj. Kiss Szilárd szövetségi edző szerint a felkészülés jól sikerült, és bár kellő önbizalommal várják a világbajnokságot, a sorsolás szerint a legerősebb riválisok a mi águnkon szerepelnek.

„Természetesen minél tovább szeretnénk menni a tornán, az első feladatunk a csoportból való továbbjutás, aztán a minél jobb középdöntős szereplésre kell majd koncentrálnunk, az egyenes kieséses szakasz pedig egy külön műfaj. Most az első mérkőzésünkre fókuszálunk, Egyiptom csapata kellemetlen ellenfél lesz, a kapott videók alapján ügyes kézilabdát játszanak. Fel kell rájuk is alaposan készülnünk, manapság már nem lehet – főképp egy világbajnokságon – csak úgy felsétálni a pályára, a nemzetközi mezőny egyre inkább erősödik, a helyzetünket pedig nehezíti, hogy az ellenfeleinket nem igazán ismerjük. El kell bírnunk a terhet, hogy ott vagyunk az esélyesek között, de nagyon erős ágon vagyunk, szinte az összes esélyessel összefuthatunk a középdöntőt követően. Ennek a csapatnak ez az utolsó világversenye, mindent meg fogunk tenni a sikerért!” – nyilatkozott előzetesen Ifj. Kiss Szilárd az mksz.hu-n.

U20-as női kézilabda-világbajnokság, Celje (Szlovénia)
A magyar válogatott programja a csoportkörben:
június 22., szerda: Magyarország–Egyiptom, 20.30. (Tv: Sport 1)
június 24., péntek: Magyarország–Egyesült Államok, 16.30. (Tv: Sport 1)
június 25., szombat: Magyarország–Lengyelország, 14.30. (Tv: Sport 1)

A magyar válogatott kerete:
Kapusok: Bukovszky Anna (Vác), Christe Dalma (Szombathely), Zsigmond Panna (Vasas)
Mezőnyjátékosok: Ballai Borbála (Vác), Besszer Borbála (Fehérvár), Csáki Lilla (Érd), Farkas Johanna (Dunaújváros), Faragó Luca (Vasas), Ferenczy Diána (FTC), Juhász Gréta (Kisvárda), Kajdon Blanka (Vasas), Kiss Zsófia (Érd), Koronczai Petra (MTK Budapest), Kukely Anna (Békéscsaba), Mlinkó Zsófia (Budaörs), Török Lilly (Mosonmagyaróvár), Vámos Míra (DVSC), Vártok Tamara (NEKA)

(Fotó: neka.hu)